Soms zit ik en denk na ... en soms zit ik alleen maar

4.11.2006

Het zinnetje van Nicolaï

Net op tijd thuis om het laatste restje NOVA mee te pikken. Gelukkig dat ik het niet helemaal hoefde te zien, men had namelijk Nicolaï, staatssecretaris voor Europa, uitgenodigd om langs te fladderen.
En dat was geen pretje.
Hij had een nieuw zinnetje van buiten geleerd: "De Europese Unie moet er ook klaar voor zijn". Dit zinnetje dient om uitbreiding van de EU tegen te gaan, zonder dat je er argumenten voor nodig hebt. Zodra een kandidaat-lid aan alle verplichtingen voldoet die je het hebt gesteld, debiteer je dit toverzinnetje en 'alles staat stil'.
Handig, zo'n zinnetje. Hij gebruikte het dan ook uitbundig. En hij keek er ook uiterst voldaan bij. Hij was erg in zijn sas met het nieuwe zinnetje.
Erg betrouwbaar is het zinnetje niet. Je schendt je afspraken namelijk. Maar betrouwbaarheid is toch alleen maar lastig. Net zoals democratie. Hij wil een enquete houden om de mening van het volk over uitbreiding te peilen. Geen referendum, lieve help nee, daar moet je je namelijk aan houden en dat is de vorige keer slecht bevallen. Met de uitkomst van een enquete kun je doen wat je wil. "En als we weten wat het volk wil, dan kunnen we als Europese Unie daar rekening mee houden." Of zoiets. De Europese Unie, dat is het volk niet, nee, dat is hijzelf met zijn Europese collegaatjes staatssecretaris.