Soms zit ik en denk na ... en soms zit ik alleen maar

5.11.2006

Zelfdestructieve eensgezindheid

Hebben de politieke partijen een verbond gesloten? Zijn ze op zoek naar de ultieme vernieuwing? Het lijkt erop. Want wat ze allemaal gemeen hebben, is een onmiskenbare neiging tot zelfdestructie.

GroenLinks is er een tijdje mee bezig door middel van de Pormes-affaire. IJdeltuit Pormes heeft een dubieus verleden. Slecht gescreend, niks meer aan te doen en helaas in de publiciteit gekomen. Tja, en als zwijgen het meeste lawaai maakt, dan moet je wat. Royeren die hap! Maar nadat wat leden hier tegenin gingen, is dat besluit teruggedraaid. En de partijvoorzitter afgetreden. En een halfbakken compromis. En een eerstekamerlid waar de anderen niet mee willen samenwerken. Dat gaat een hoop zetels kosten.

Dan de PvdA. Bos stelt het inkomen van de ouderen aan de orde. Ze moeten gaan meebetalen aan de AOW. Marcel van Dam gelijk op zijn achterste benen natuurlijk. Hoeveel zetels mag 5 minuten glory bij Buitenhof kosten? Hoe dan ook, dit is wel erg onhandig van Bos. Zelfmoord is strafbaar. Politieke zelfmoord ook! Ik schat de straf al gauw op 12 jaar oppositie. Een dergelijk akkefietje heeft het CDA 8 jaar gekost.

Ook de VVD doet mee. Het lijsttrekkersgedoe begint wel ernstige vormen aan te nemen. Er is nu een 'Kies Rutte'-supportgroep of zoiets opgericht. De ganzen Jorritsma en Terpstra onder anderen zitten daar in. Waarschijnlijk getriggerd door de openlijke steun van Bolkestein voor Verdonk. De kiezers zijn tegen verkiezingstijd al deze oprispingen al lang vergeten, maar het slaat wel wonden binnen de partijcorifeeën. Dat kan toch niet anders? Zo'n Rutte kan al die zure oprispingen toch niet blijven wegslikken?

En dan de kampioen: D66. Niemand kan aan D66 tippen qua zelfvernietigingsdrang. Maar, eerlijk is eerlijk, ze hebben de meeste ervaring. En erg veel talenten op dit gebied. Nadat Thom de Graaf was begonnen door in een rechts kabinet te stappen, zette hij voortvarend de volgende stappen. De bestuurlijke vernieuwing (districtenstelsel) vol tactische blunders, vervolgens lijmen om zich van het laatste restje betrouwbaarheid te ontdoen en wat later onthoofd worden via een broedermoord door Dittrich die het stokje vakkundig overnam. Dittrich, al eveneens zonder enig tactisch vernuft, verslikt zich volledig in de Afghanistan-missie en als draaien, wenden en keren, verloochening en zelfverloochening niet meer helpt, maar iemand anders naar voren schuiven. Want er zijn nog steeds enkele zetels in de peiling over. Het werk is nog niet voltooid. Dus, hup Lousewies (de naam is wél mooi) laat eens wat zien. En dat deed ze: ze geeft zichzelf en de hele partij een 4 en draait dat het een lieve lust is: ze is heel duidelijk in het feit dat ze niet duidelijk is over dat ze wel lijsttrekker wil worden, maar dat nou nog niet wil zeggen. Pechtold eerst. Nou, die is geweest. En dan nu een afsplitsing met D6. Het is allemaal nogal zielig aan het worden. Maar, geef toe,volledige annihilatie is bijna bereikt. Want welke domkop zal bij de volgende verkiezingen nog op D66 stemmen?

3 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Nu maar afwachten wat Verdonk uit de kast gaat halen rondom Hirsi Ali. Hirsi Ali zou mogelijk meer gelogen hebben rondom haar vluchtrelaas dan tot nog toe bekend was.

Of zou de PVDA hier ook nog een appeltje te schillen hebben??

08:18  
Blogger Huub Vergoossen said...

Vanmorgen op Buitenhof een discussie tussen Dijkstal en Halsema. Nou ja, discussie, ze waren het steeds met elkaar eens. Dijkstal wil de huidige VVD pootje lichten en Halsema iedere VVD. Koren op de molen dus, deze Hirsi Ali-affaire. Juist de VVD, die uitzetten tot het hoogste goed heeft verheven, heeft een gelogen vluchtverhaal in de Kamergelederen zitten. Het grote draaien kan weer beginnen.
Hier hoeft de PvdA weinig aan te doen, dunkt me. De VVD zal zelf prima in staat zijn de nodige schade op te lopen.

Toch weer Zembla!!

14:04  
Anonymous Anoniem said...

'Tuurlijk hoeft de PVDA niets te doen aan het zelfmoordkoers die de VVD ingezet heeft.

Echter, vergeet niet dat Hirsi Ali indertijd via de PVDA de politiek ingerold is. Dan wordt het hoog tijd dat ook de PVDA weer/eens naar zichzelf kijkt, want die waren toentertijd ook al (gedeeltelijk) op de hoogte.

17:13  

Een reactie posten

<< Home