Soms zit ik en denk na ... en soms zit ik alleen maar

11.07.2006

Balkenende voor de doodstraf

Balkenende heeft begrip getoond voor het doodvonnis van Sadam Hoesein. Nog voordat het hoger beroep heeft gediend. Dat duurt maar dertig dagen, maar het valt niet mee om te zwijgen als het begrip je de mond uit popelt.

Daarmee is hij dus voor de doodstraf. Immers, als je niet categorisch en altijd tegen de doodstraf bent, dan ben je voor de doodstraf. Je kunt niet tegen de doodstraf zijn en vervolgens wat uitzonderingen willen maken. Zelfs de meest rabiate pleitbezorger voor de doodstraf, wil niet iedereen ombrengen.
De VVD is het bij monde van van Baalen met Balkenende eens. "Ik ben in principe tegen, maar in dit geval niet." Of zoiets. Twijfelachtig gezelschap trouwens, de heer van Baalen. Hij heeft ooit van de VVD een douw gekregen vanwege fascistische activiteiten. Later is hij gerehabiliteerd, maar ik heb geen idee waarom. Hij zal wel een broer hebben. Van zo iemand verwacht je niet anders dan enthousiasme voor een doodvonnis.

De doodstraf is immoreel. Mensen die voor voor de doodstraf zijn, zijn immoreel.
Bovendien zijn er praktisch goede redenen om tegen de doodstraf te zijn. Rechtbanken maken fouten. Als in Nederland al sommige zwaarstgestraften onterecht zitten/hebben gezeten door gerechtelijke dwalingen, dan zal dat in bijvoorbeeld Irak ook wel voorkomen. Maar als je moordlustig bent, is de nuance niet eenvoudig.

Hoe komt het toch dat rechtse christenen zou graag schieten en moorden? Bush wil niks liever dan zoveel mogelijk Afghanen omleggen ("geen zwakke knieen" en "ferm optreden" in de terminologie van van Baalen) en Balkenende is trots dat wij ook ons steentje hier aan bijdragen (de Nederlandse missie heeft al tientallen mensen in Afghanistan gedood en daarentegen nul verwond en nul gevangen genomen).
"De oorlog in Irak? Heerlijk! Lekker knallen!" "Wat als we gewonnen hebben?" "Geen idee, maar maakt niet uit. Laten we vast beginnen te schieten, voordat ze erachter komen dat we gelogen hebben over de aanwezigheid van massavernietigingswapens."
Balkenende had weinig aansporing nodig om dit enthousiast toe te juichen.

Kan iemand mij het verschil uitleggen de doodstraf en moord?
Kan iemand mij het verschil uitleggen tussen het gedachtengoed van Balkenende en Bush?
Kan iemand mij uitleggen waarin nou blijkt dat de doodstraf getuigt van christelijke waarden als repect voor het leven?
Moeilijk hè?

Fatsoen moet je doen, zegt het CDA. Maar wat is dat fatsoen dan?
Het touw netjes oprollen als je iemand hebt opgehangen?
Alleen mensen laten creperen in verpleeghuizen als ze volstrekt onmondig zijn?
Alleen liegen als je zeker weet dat het niet bewezen kan worden?

Ik zal het nog een keer uitleggen aan Balkenende en andere bloeddorstigen. Iedereen heeft het recht om over zijn eigen leven te beschikken en niemand heeft het recht om te beschikken over het leven van een ander.
Niet zo ingewikkeld toch?